De man achter het schilderij: Tom Sangen

‘Een levenslange passie’

Tom Sangen (1974) is zijn hele leven lang al bezeten van auto’s. Enkele jaren geleden besloot hij om zijn creativiteit en passie te combineren en sindsdien maakt hij ‘automotive art’. Zijn opleiding als architect is duidelijk van invloed op de vormgeving van zijn werk en de manier waarop dit tot stand komt. Hij werkt met acrylverf op canvasdoek en schildert in een abstracte, grafische stijl met vlakken en lijnen. Als onderwerp voor zijn schilderijen dienen voornamelijk volbloed sportwagens uit de vorige eeuw, maar in principe schildert hij alles: van klassiek tot modern, van sportwagen tot sedan, dynamisch rijdend of stilstaand.

De interesse in auto’s is er vanaf kinds af aan. Enkele familieleden, met een voorliefde voor Alfa Romeo en Porsche, deden de vonk op jonge leeftijd ontbranden en vanaf dat moment was er geen houden meer aan. De fascinatie voor auto’s en autosport werd met de jaren steeds groter, waarbij de genoemde merken tot op de dag van vandaag een hoofdrol spelen. De combinatie van snelheid, techniek, geluid en kleur werkte inspirerend en verslavend. Modelauto’s, bouwdozen en posters vulden al snel zijn jongenskamer.

Later verschoof de aandacht naar het lezen en verzamelen van boeken en tijdschriften, waarbij de nadruk vooral lag op sport- en racewagens uit de jaren 50/60/70 van de vorige eeuw. Een omvangrijk archief met duizenden tijdschriftartikelen, gerangschikt op merk en type is daarvan het resultaat. Dit archief, gevuld met beroemde auto’s, coureurs en circuits, vormt een grote bron van inspiratie. Bladerend door al die mooie verhalen, springen de onderwerpen voor een nieuw schilderij bijna vanzelf op het doek.

Het grootste deel van zijn werk bestaat uit racewagens ‘op volle snelheid’. De dynamiek van deze schilderijen ontstaat door talloze parallelle strepen die de suggestie van snelheid tot leven brengen. De strepen worden met behulp van een lange liniaal op het doek gezet en daarna met de hand ingevuld. Ze vormen een overgang tussen de bewegende racewagen op de voorgrond en de stilstaande bomen en lucht op de achtergrond.

Daarnaast is Sangen sinds kort gestart met een serie ‘vintage racing posters’ met beroemde Porsches als onderwerp. De meest iconische racewagens uit de geschiedenis van het merk worden frontaal afgebeeld, deels afgesneden door de rand van het doek, waarbij verticale tekstregels informatie geven over het type dat is afgebeeld en de race waaraan werd deelgenomen.

Naast de originele schilderijen, zullen er binnenkort in samenwerking met Vintage-Speedworks ook reproducties worden uitgebracht; als artprint en canvas, beide in een gelimiteerde en genummerde oplage.  

TomSangen_portret_close
Cunningham C4R LeMans 1954 Origineel 60x80 zwarte lijst
Porsche 911 RSR Daytona 1973 Origineel